לוגו אורי גיזום עצים כריתת עצים

עץ מנגו

עץ המנגו, המוכר מדעית כ-Mangifera Indica, הוא אחד מעצי הפרי האהובים והמרשימים ביותר בנוף הישראלי. מקורו של העץ המרהיב הזה בהודו ובורמה, והוא משתייך למשפחת האלטיים, יחד עם אחיו הבוטניים כמו אלה אטלנטית ואלת המסטיק. העץ הטרופי הזה השתלב היטב באקלים הישראלי והפך לחלק בלתי נפרד מהנוף המקומי.

עץ מנגו
עץ מנגו

מאפייני עץ המנגו

עץ המנגו מרשים במימדיו ויכול להגיע לגובה של עד 30 מטר בזנים מסוימים. הוא מתאפיין בהיותו ירוק-עד, אם כי בחורפים קרים במיוחד עלול להשיר את עליו. אחד המראות המרהיבים ביותר של העץ הוא הלבלוב החדש, המופיע בגוונים של אדום בהיר, צהוב וורוד, המעניקים לעץ מראה ייחודי ומרשים. העץ מפתח מערכת שורשים עמוקה עם שורש שיפודי מרכזי, ממנו מסתעפים שורשי הזנה אופקיים המבטיחים את יציבותו.

גידול עץ מנגו בעציץ והשקיה

רבים שואלים האם אפשר לגדל עץ מנגו בעציץ, והתשובה היא חיובית, אם כי עם מספר הסתייגויות חשובות. לגידול בעציץ יש לבחור זן ננסי או לבצע גיזום מבוקר שישמור על גודל העץ. העציץ צריך להיות גדול מספיק (לפחות 100 ליטר) עם חורי ניקוז טובים. בנוגע להשקיה, בעציץ יש להקפיד על משטר השקיה קבוע: בקיץ להשקות פעמיים-שלוש בשבוע, ובחורף להפחית לפעם בשבוע. חשוב לוודא שהאדמה לחה אך לא רטובה מדי כדי למנוע ריקבון שורשים.

למה עץ המנגו לא מניב פירות?

הסיבות הנפוצות לחוסר הנבה כוללות גיל צעיר מדי של העץ (צריך להמתין 3-5 שנים להנבה ראשונה), חוסר בהאבקה מתאימה, עודף דישון חנקני המעודד צימוח במקום פריחה, והשקיה לא מאוזנת. גם תנאי אקלים קיצוניים בזמן הפריחה, כמו טמפרטורות נמוכות מדי או גשמים כבדים, עלולים לפגוע בהנבה.

גיזום עצים מקצועי והשפעתו על הצמיחה

גיזום עצים נכון הוא מרכיב קריטי בטיפול בעץ המנגו. גיזום מקצועי עוזר לווסת את גודל העץ, מאפשר חדירת אור ואוויר לכל חלקיו, ומעודד צמיחה בריאה והנבה טובה. בעצים צעירים הגיזום מינימלי ומתמקד בעיצוב העץ, אך מהשנה הרביעית יש לבצע גיזום שוטף לשמירה על גובה של 4-5 מטרים שיקל על הטיפול בעץ והקטיף. חשוב לבצע את הגיזום באמצעות כלים מחוטאים ובזמן המתאים, בדרך כלל לאחר עונת הפרי.

טיפול והזנה

הצלחת גידול המנגו תלויה בבחירת קרקע מתאימה ובטיפול נכון. הקרקע צריכה להיות בינונית-קלה עם ניקוז טוב. דישון והשקיה צריכים להיות מותאמים לשלב הגידול: בשנים הראשונות דישון חנקני נדיב יעודד צימוח, אך לקראת תקופת ההנבה יש להפחית בחנקן ולהעדיף דשן עשיר בזרחן ואשלגן. עץ בוגר זקוק ל-80 עד 120 ליטר מים ליום, כאשר תדירות ההשקיה תלויה בסוג הקרקע.

 

טבלה זו מציגה מידע ייחודי ושימושי למגדל הביתי, עם דגש על שיקולים פרקטיים בבחירת הזן המתאים.

שם הזן
יתרונות עיקריים
אתגרי גידול
עמידות לאקלים ישראלי
עונת הבשלה
מאיה
טעם מעודן, קל לקטיף, מתאים לגינות קטנות
דורש הגנה מרוחות חזקות, רגיש לקור
טובה בחוף ובשפלה
יולי-אוגוסט
טומי
יבול גבוה, עץ חזק, פרי גדול ועסיסי
זקוק למרחב גדול, דורש השקיה מדויקת
מצוינת ברוב אזורי הארץ
אוגוסט-ספטמבר
שלי
גידול קומפקטי, פרי צבעוני ומושך
רגיש לעודף מים, דורש גיזום קבוע
טובה במיוחד באזורי ההר
אוגוסט
קנט
עץ פורה, פרי איכותי, מעט סיבים
דורש טיפול מוגבר נגד קימחון
טובה באזורים חמים
אוגוסט
היידן
נוח לטיפול, פרי אחיד ואיכותי
צריך דישון מוקפד והשקיה סדירה
טובה באזורי החוף
אוגוסט-ספטמבר

פוסטים אחרונים